Ο βαθύς στόχος της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν

Ο βαθύς στόχος της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Όσο περνούν οι ώρες, αυξάνονται οι πληροφορίες για την επίθεση των Ισραηλινών στο Ιράν. Οι εντυπώσεις των πρώτων ωρών, καταγράφηκαν σε προηγούμενο δημοσίευμα. Παρότι εισαγωγικά θα πρέπει να επισημάνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η διασταύρωση των πληροφοριών είναι εξαιρετικά δυσχερής, ενώ όπως σε όλες τις συρράξεις η προπαγάνδα οργιάζει, φαίνεται πως η ισραηλινή επίθεση κινήθηκε σε τρεις άξονες.

Συνοπτικά, ο πρώτος άξονας της επίθεσης στο Ιράν είχε ως στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ώστε στη χειρότερη των περιπτώσεων να κερδηθεί χρόνος, καθώς όλες οι πληροφορίες ανέφεραν -και επισήμως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)- πως οι Ιρανοί είχαν πλησιάσει στο «σημείο χωρίς επιστροφή». Δηλαδή, θα είχαν φτάσει στα ορόσημα που θα καθιστούσαν την πυρηνικοποίηση της χώρας νομοτελειακή. Αν και είχαν τοποθετηθεί ξεκάθαρα αρνητικά έναντι της προοπτικής στρατιωτικού πλήγματος κατά των εγκαταστάσεων.

Ο δεύτερος άξονας είναι επιχειρησιακός και συνδέεται με την ασφάλεια της επιχείρησης εξουδετέρωσης της πυρηνικής υποδομής της Τεχεράνης. Διεξήχθησαν πολλαπλές επιχειρήσεις καταστολής (SEAD: Suppression of Enemy Air Defence) και καταστροφής (DEAD: Destruction of Enemy Air Defence) της εχθρικής αεράμυνας, ώστε να μην απειληθούν τα περισσότερα από 200 μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιδρομή.

Ο τρίτος άξονας ήταν η επιχείρηση «αποκεφαλισμού» της ιρανικής ηγεσίας σε πολλαπλά επίπεδα. Της στρατιωτικής αρχικά και της επιστημονικής – τεχνολογικής που συνδεόταν με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η πρώτη είναι αυταπόδεικτης σημασίας στο επιχειρησιακό πεδίο και η δεύτερη είναι συμβατή με τον στόχο καθυστέρησης του πυρηνικού προγράμματος.

Ψυχολογικός παράγοντας

Ωστόσο, αμφότερες εμπεριείχαν ένα ισχυρό ψυχολογικό και επικοινωνιακό στοιχείο: Ο αντίκτυπος από την εξουδετέρωση της στρατιωτικής ηγεσίας είναι πολύ ισχυρός και πέρα από την αμιγώς επιχειρησιακή διάσταση. Πλήττει περαιτέρω την εικόνα του θεοκρατικού καθεστώτος, εντός Ιράν και στο διεθνές περιβάλλον, εμφανίζοντάς το εξαιρετικά ευάλωτο. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Όταν δημιουργείται η πεποίθηση ότι κάθε υψηλόβαθμος που εμπλέκεται με το πυρηνικό πρόγραμμα έχει θέσει βασική υποψηφιότητα για… σύντομη εκδημία εις Κύριον, η λογική υπαγορεύει ότι δυσκολεύει η αναπλήρωσή του. Όσο θρησκευόμενος και πατριώτης να είναι κάποιος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, η λογική υπαγορεύει ότι όπως κάθε άνθρωπος, το πιθανότερο είναι να έχει ως προτεραιότητα να ζήσει. Πολλώ δε μάλλον εάν έχει οικογένεια με εξαρτώμενα μέλη.

Αιφνιδιασμός (deception)

Θα μπορούσε να εκτιμηθεί επίσης ότι στην επιχείρηση υπήρξε έντονο και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς δεν αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τόσο σύντομα. Η ανανέωση του ραντεβού ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν για έναν ακόμα γύρο συνομιλιών, δημιούργησε την πεποίθηση ότι οι Ισραηλινοί δεν θα τολμήσουν να πλήξουν τους Ιρανούς νωρίτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που ηγετικά στελέχη «πιάστηκαν στον ύπνο», κυριολεκτικά και μεταφορικά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. βρίσκονταν στα σπίτια τους, το οποίο αποδεικνύει ως δεν θεωρούσαν την επίθεση επικείμενη.

Ενδεχόμενο υπάρχει ακόμα και να «συνωμότησαν» Αμερικανοί και Ισραηλινοί προς αυτό το σκοπό. Έχουν ήδη καταγραφεί αναφορές ότι η διένεξη μεταξύ Νετανιάχου και Τραμπ, αν δεν ήταν καθ’ ολοκληρίαν «στημένη», είχε έντονο το χαρακτηριστικό της υπερβολής, που θα μπορούσε να αποτελεί συστατικό μέρος μιας καλοσχεδιασμένης επιχείρησης παραπλάνησης (deception operation), με στόχο να συγκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις για τον χρόνο εκδήλωσης της επίθεσης.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και κάποιες πληροφορίες που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και συνδέονται με το τακτικό μέρος της επιχείρησης των Ισραηλινών κατά του Ιράν. Σύμφωνα με αυτές, ενεργό ρόλο έχουν παίξει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και ομάδες της υπηρεσίας κατασκοπείας εξωτερικού Mossad, οι οποίες επιχείρησαν υπό κάλυψη, εντός ιρανικού εδάφους.

Τί λένε οι πληροφορίες για την επίθεση του Ισραήλ

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες λοιπόν, φαίνεται πως ομάδες ειδικών επιχειρήσεων τοποθέτησαν τις ημέρες προ της επίθεσης εκτοξευτές περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions) κοντά σε σημεία όπου επιχειρούσαν κρίσιμες – προηγμένες αντιαεροπορικές συστοιχίες των Ιρανών. Αυτές ενεργοποιήθηκαν αμέσως με την έναρξη της επιχείρησης, εκτοξεύοντας μαζικά τα loitering munitions που συνέβαλαν στην εξουδετέρωση κρίσιμου μέρους της ιρανικής αεράμυνας.

Το ίδιο φέρεται να έγινε και με τη χρήση συμβατικών οχημάτων, όπου είχαν τοποθετηθεί προηγμένα τεχνολογικά, συστήματα εξουδετέρωσης στόχων. Αυτά, την κρίσιμη στιγμή, επίσης προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο αεράμυνας, με έμφαση πάλι σε προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα ισραηλινά μαχητικά που κινούνταν για να πλήξουν τους στόχους τους.

Οι ισραηλινές ενέργειες φέρονται να κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν πολύ μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αυτοκτονίας, πλήττοντας έτσι αριθμητικά τον στόλο ενός εκ των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για ανταποδοτικό πλήγμα (retaliatory strike) των Ιρανών. Ήδη αναφέρεται, ότι οι Ιρανοί ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν 850 μη επανδρωμένα του είδους (αυτοκτονίας), στην αναχαίτιση των οποίων φέρονται να συμμετείχαν Αμερικανοί και Βρετανοί. Σε αυτή τη φάση ωστόσο, οι πληροφορίες δεν μπορούν να θεωρηθούν επιβεβαιωμένες.

Παράλληλα με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν αποθήκες όπου φυλάσσονταν εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι. Οι Ιρανοί φέρονται να είχαν περί τους 2.000 πυραύλους του τύπου ως απόθεμα. Το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που επέφεραν στον αντίπαλο δεν μπορεί να υπολογιστεί. Αναφορές στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν, ότι θα πρέπει να αναμένεται σύντομα η εκτόξευση εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η ενέργεια θα εμπλέξει ευθέως τις αμερικανικές δυνάμεις, ενταφιάζοντας κάθε ελπίδα ελέγχου της κατάστασης μέσω διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί βέβαια, ότι οι Ισραηλινοί εξόφθαλμα δεν πιστεύουν σε αυτή την προοπτική και θεωρούν ότι στο σημείο που έχουμε φθάσει, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της στρατιωτικής.

Να σημειωθεί πάντως, ότι εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για σχεδόν πλήρη καταστροφή των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Νατάνζ, προφανώς, για τους ισραηλινούς υπολογισμούς τέτοιο αποτέλεσμα θα δικαιολογούσε την ανάληψη κάθε ρίσκου. Αυτό θα δώσει χρόνο για τον προφανή τελικό στόχο των επιχειρήσεων στο Ιράν, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή καθεστώτος (regime change)…

Υπήρξε επαφή με τους Κινέζους;

Να επισημανθεί επίσης, ότι δεν επλήγησαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν θανατηφόρο οικονομικό πλήγμα στο ιρανικό καθεστώς, διά της καταστροφής της ιρανικής οικονομίας. Είναι πιθανό αυτή η επιλογή να υπαγορεύθηκε μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τους Κινέζους, οι οποίοι αποκτούν το ιρανικό πετρέλαιο σε πολύ χαμηλές τιμές, συγκριτικά με τις διεθνείς.

Οι Κινέζοι θα μπορούσαν να έχουν δεσμευθεί σε αντάλλαγμα για τη μη καταστροφή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, να ασκήσουν μεγάλη πίεση στο Ιράν ώστε να μην επιχειρήσει να κλείσει τα Στενά το Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα τέταρτο περίπου, του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι τέτοιο πλήγμα θα εκτόξευε τις διεθνείς τιμές, κάτι που θα επιθυμούσαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο πολλοί περισσότεροι… Κερδισμένοι θα ήταν οι προμηθευτές, εντός των οποίων και η Ρωσία!

Η ισραηλινή πολιτική ήταν πάντα πολυδιάστατη, μη αφήνοντας κανέναν εκτός. Παρότι δεν ετίθετο υπό αμφισβήτηση ο βασικός προσανατολισμός. Αν αυτό δεν αποτελεί δίδαγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αναρωτιέται κανείς ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι…

Καταληκτικά, ας μη διαλάθει της προσοχής και το όνομα της επιχείρησης: “Rising Lion” (Αναδυόμενος Λέων)! Υπενθυμίζεται, ότι το λιοντάρι υπήρχε στη σημαία του Ιράν των Παχλεβί, όταν το εβραϊκό κράτος είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους Πέρσες. Η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 άλλαξε τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τον ρου της Ιστορίας στη Μέση Ανατολή. Μήπως έχει έρθει η ώρα της ολικής επαναφοράς! Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να επιδιώκεται…

Πηγή: defencepoint

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

“ολική επαναφορά”

Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος.

.Της στρατιωτικής αρχικά και της επιστημονικής – τεχνολογικής…η δεύτερη είναι συμβατή με τον στόχο καθυστέρησης του πυρηνικού προγράμματος’

..βεβαια ειναι ασυμβατη με κατι αλλα θεματακια, αλλα ο ….ξεχασιαρης αρθρογραφος μαλλον δεν ενδιαφερεται για τετοιες λεπτομερειες

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx