Δυσαρέσκεια Κομισιόν για το ρωσικό πετρέλαιο που θα εισάγει η Βρετανία
21/05/2026
«Η μη ενημέρωσή μας για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για μερική άρση των ενεργειακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στη σύνοδο της G7 προκάλεσε έκπληξη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Όσον αφορά τη μερική άρση της υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου για ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, αυτό πράγματι δεν το περιμέναμε και δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οπότε υπ΄ αυτή την έννοια, ήταν μια έκπληξη», παραδέχτηκε.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι χαλάρωσε τις κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού καυσίμου αεροσκαφών και ντίζελ που διυλίζεται σε τρίτες χώρες (κυρίως Ινδίας και Τουρκίας), λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων μετά την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράν . Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από χθες και θα “ισχύει επ΄αόριστον” σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου και “θα επανεξετάζεται περιοδικά”.
Η κυβέρνηση εξέδωσε επίσης προσωρινή άδεια που χαλαρώνει τις κυρώσεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο που προέρχεται από ορισμένα ρωσικά εργοστάσια.
Η απόφαση των Βρετανών ουσιαστικά ακολουθεί την απόφαση των ΗΠΑ να απαλλάξει από κυρώσεις ρωσικά φορτία πετρελαίου που έχουν ήδη φορτωθεί μέχρι συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε την ανανέωση αυτής της απαλλαγής από τις ΗΠΑ προ διημέρου, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) στην οποία συμμετείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να «μειωθεί η πίεση στη Ρωσία», αλλά ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Νταν Τόμλινσον δήλωσε ότι οι αλλαγές είναι «για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα». Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ουκρανίας από το 2022 και η κυβέρνηση επιμένει ότι οι κυρώσεις του κατά της Ρωσίας παραμένουν από τις πιο αυστηρές στον κόσμο. Η Κέμι Μπάντενοχ, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, καταδίκασε την κίνηση. «Μετά από 18 μήνες «αντίστασης στον Πούτιν», η κυβέρνηση των Εργατικών εξέδωσε αθόρυβα άδεια που επιτρέπει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που διυλίζεται σε τρίτες χώρες», έγραψε στο X.





