Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας υπό παραίτηση γιατί δεν φορούσε μάσκα…

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις απειλεί τον επιδημιολόγο υπουργό Υγείας Ρόμαν Πρίμουλα με αποπομπή εάν επιμείνει να μην παραιτείται μετά την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για το κορωνοϊό. Ομως δεν είναι και τόσο σαφές ότι τα κίνητρα του Πρωθυπουργού ειναι η προάσπιση των αρχών και της δημόσιας υγείας.

Ο Πρίμουλα ανέλαβε το υπουργείο Υγείας μόλις προ μηνός και επέβαλε μέτρα παρά τις αντιρρήσεις του Μπάμπις. Φωτογραφήθηκε από παπαράτσι όμως καθώς έβγαινε από ένα εστιατόριο, το οποίο θα έπρεπε, βάσει μέτρων, να είναι κλειστό, υποστηρίζει η εφημερίδα Blesk. Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας δεν φόρεσε μάσκα όταν εισήλθε στο αυτοκίνητό του μαζί με τον οδηγό του, έγραψε η ίδια εφημερίδα.

«Την ώρα που το ιατρικό μας προσωπικό μάχεται στην πρώτη γραμμή για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδικαιολόγητο», είπε ο Μπάμπις σε δημοσιογράφους.

Μαζί του πιέζουν σε παραίτηση πάντως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι στο πρόσωπο του  Πρίμουλα κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Υπάρχει όμως ιστορικό

Ο Μπάμπις δεν ήθελε να επιβάλει μέτρα παρά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι στην Τσεχία και για να μεταθέσει την ευθύνη, έπαυσε τον προηγούμενο υπουργό υγείας. Υπουργοποίησε τον Πρίμουλα, με τον οποίο δεν είχε “ούτε καλημέρα” στο προηγούμενο διάστημα, επειδή ο επιδημιολόγος επέμεινε για μέτρα από τον Αύγουστο.

Εντούτοις, μόλις κάποια μέτρα επιτέλους επιβλήθηκαν, άρχισαν οι διαδηλώσεις που ήταν εξάλλου αναμενόμενες -αυτές και τις πιέσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων ήθελε να αποφύγει ο Μπάμπις και δεν επέβαλε όλο το καλοκαίρι ούτε καν τις μάσκες ενώ τα κρουσματα αυξάνονταν κάθετα. Όταν μετά την επιβολή μέτρων από τον Πρίμουλα άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων, ο Μπάμπις προφανώς άρχισε να ψάχνει για νέο αποδιοπομπαίο τράγο. Μάλιστα ο Μπάμπις ενώ είχε συναντηθεί με φορέα για πολλή ώρα, αρνήθηκε μετά να μπει σε καραντίνα –τόσο πολύ πίστευε στα προληπτικά μέτρα.

Ο Πρίμουλα ως προς το δικό του φερόμενο ως ατόπημα, δήλωσε ότι δεν έκανε τίποτα απρεπές και ότι η όλη ιστορία είναι στημένη. «Δεν παραιτούμαι, αν θέλει η κυβέρνηση, ας τον παύσει. Όπως εξήγησε δεν επρόκειτο για εν λειτουργία εστιατόριο, αλλά για ιδιωτικό χώρο όπου συναντήθηκε με το επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος να συζητήσουν για τον κορονοϊό. Όταν τελείωσε η συζήτησή τους και βγήκε έξω, δεν φορούσε μάσκα:

“Έβγαλα εκείνην που φορούσα πριν και πήρα να βάλω μία καινούργια μέσα στο αυτοκίνητό μου, την οποία και έβαλα μόλις ξεκίνησε το αυτοκίνητο και φύγαμε”, είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι