Εκκενώθηκαν οικισμοί και στα Μέγαρα – Νέα αναζωπύρωση του μετώπου

Εκκενώθηκαν οικισμοί και στα Μέγαρα – Νέα αναζωπύρωση του μετώπου, slpress

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική, όπου προληπτικά εκκενώθηκαν οικισμοί στα Μέγαρα. Παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε το πρωί ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια και η Πυροσβεστική έχει δώσει εντολή για άμεση εκκένωση και σε άλλους οικισμούς.

Προληπτικά εκκενώθηκε το μεσημέρι ο Παπαγιαννέϊκα στα Μέγαρα, καφώς οι φλόγες φάνηκε να “ζωντάνεψαν” κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, πολλές εστίες φωτιάς παραμένουν ενεργές στον οικισμό Πευκενέα, με αισθητά πιο κρίσιμη εκείνη στα Σπαρτά, όπου υπάρχουν φόβοι για χάσιμο του ελέγχου.

Όπως διαμήνυσε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί συνδυαστικά, με εναέρια και χερσαία μέσα, στην προσπάθεια να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής δήλωσε στο ΑΠΕ  ότι «για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα». Τόνισε μάλιστα, ότι«οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα» και χαρακτήρισε «βελτιωμένη πλέον την  εικόνα της πυρκαγιάς». Ο ίδιος σημείωσε ότι για την ώρα η αντιμετώπιση των εστιών που αναζωπυρώνονται είναι καθόλα αποτελεσματική.

Οι ενεργές εστίες πάντως, σήμερα Παρασκευή, “χωρίζονται” σε πολλά και διαφορετικά μέρη, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Αυτή τη στιγμή η Πυροσβεστική εστιάζει κυρίως στο Χάνι Δερβενίου, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον οικισμό Αιγειρούσες – Ντουράκος. Οι άνεμοι, ευτυχώς, πνέουν με ένταση περίπου 4 έως 5 μποφόρ, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες απ’ ότι χθες. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή τη στιγμή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, δέκα πεζοπόρα τμήματα, καθώς και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα. Ενεργό ρόλο έχουν επίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι υδροφόρες που διαθέτουν Δήμοι και Περιφέρειες, αλλά και εθελοντές πυροσβέστες.

Τι μέλλει γενέσθαι

Ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες πυρόσβεσης, δήλωσε ότι «μέχρι το βράδυ η φωτιά θα έχει οριοθετηθεί». Είπε επίσης ότι αυτό που έκανε δυσκολότερη τη δουλειά των πυροσβεστών ήταν η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη.

Από την φωτιά κάηκαν μέχρι τώρα 40.000 στρέμματα δάσους και περιοχών Natura, αλλά και δεκάδες σπίτια και εξοχικά, ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός. Σε ό,τι αφορά πάντως τις ευθύνες, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε ότι τον λόγο έχει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Όπως επιβεβαίωσε το πρωί και ο Νίκος Χαρδαλιάς, διενεργούνται ήδη ανακρίσεις από τους αρμόδιους αναφορικά με το ζήτημα, ενώ με βάση τα όσα λένε υπηρεσιακοί αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής, η πρώτη εστία φαίνεται να ήταν ένας ελαιώνας στο Σχίνο Λουτρακίου όπου κάηκαν ξερόκλαδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx