Τι έχει καταφέρει η ΕΕ για την πανδημία – Δημοσκόπηση του euronews

Ποια γονίδια καθορίζουν την σοβαρότητα της νόσησης από κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Για το πως έχουν διαχειριστεί οι ευρωπαίοι ηγέτες την πανδημία, κλήθηκαν να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι σε δημοσκόπηση του euronews σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκόπησης Redfield & Wilton Strategies. Η εταιρία ζήτησε την άποψη των πολιτών σε τέσσερις χώρες.

Λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Σε αυτό το ερώτημα σε ποσοστό 56% οι ερωτηθέντες στη Βρετανία απαντά θετικά Διχασμένες είναι οι απόψεις σε Ιταλία και Γερμανία ενώ το 58% των ερωτηθέντων στην Γαλλία απαντά αρνητικά.

Πόσο εμπιστεύονται οι πολίτες τους χειρισμούς των Μέρκελ, Μακρόν, Ντράγκι και Τζόνσον σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά με μόνο το ¼ των ερωτηθέντων να εγκρίνει τους χειρισμούς του. Σε αντίθεση με τον Μάριο Ντράγκι, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μπόρις Τζόνσον που απολαμβάνουν μεγαλύτερη υποστήριξη. Το υψηλότερο ποσοστό θετικών απόψεων, στο 48% συγκεντρώνει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Λαμβάνουν τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι κυβερνήσεις στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο;

Σε αυτή την ερώτηση μόνο στη Βρετανία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά θετικά σε ποσοστό 56%. Διχασμένες είναι οι απόψεις σε Ιταλία και Γερμανία ενώ το 58% των ερωτηθέντων στην Γαλλία απαντά αρνητικά.

Πόσο εμπιστεύονται οι πολίτες τους χειρισμούς των Μέρκελ. Μακρόν, Ντράγκι και Τζόνσον σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά με μόνο το ¼ των ερωτηθέντων να εγκρίνει τους χειρισμούς του σε αντίθεση με τον Μάριο Ντράγκι, την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μπόρις Τζόνσον που απολαμβάνουν μεγαλύτερη υποστήριξη. Το υψηλότερο ποσοστό θετικών απόψεων, στο 48% συγκεντρώνει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από την αρχή η ΕΕ αγωνίστηκε για να βρει μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ευρωπαίους πολίτες.
Και στις τέσσερις χώρες η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα κράτη μέλη ενήργησαν χωριστά. Ιδίως στην Ιταλία, η οποία διαμαρτυρήθηκε για την απουσία βοήθειας από τους εταίρους της στην ΕΕ όταν ξέσπασε στην χώρα η πανδημία. Στην πραγματικότητα, η άποψη ότι τα κράτη ενήργησαν μαζί υποστηρίζεται από περισσότερους ανθρώπους στην Βρετανία, από ό, τι στις άλλες.

Παραδόξως, σχετικά με το γενικό ρόλο της ΕΕ στην κρίση, περισσότεροι Ιταλοί πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες βοήθησαν τη χώρα τους και όχι το αντίθετο. Οι γνώμες είναι σχεδόν μοιρασμένες στη Γαλλία, αλλά μια μικρή πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν τους βοήθησε. Οι Βρετανοί είχαν επίσης αρνητική άποψη. Η προμήθεια και η διανομή των εμβολίων εκλαμβάνεται ως η μεγαλύτερη αδυναμία της ΕΕ. Στο ερώτημα εάν η πανδημία ενίσχυσε ή αποδυνάμωσε τα επιχειρήματα υπέρ της ΕΕ, οι ερωτηθέντες απαντούν αρνητικά στη συντριπτική τους πλειονότητα

Σύμφωνα με το euronews, o δρόμος είναι μακρύς όμως οι ηγέτες στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι οι πολίτες θα έχουν τελικά μια πιο θετική εικόνα όσο προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx