Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης στο πλαίσιο αντοχών της οικονομίας

Μητσοτάκης: «Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των τουρκικών αδιεξόδων» (video)

Υπήρξε θετική ανταπόκριση πολλών χωρών-μελών της ΕΕ στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, δήλωσε μετά την Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι στην Ρώμη θα γίνει Σύνοδος των χωρών του Νότου για το θέμα της ενέργειας, με συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

«Η αγορά φυσικού αερίου έχει σταματήσει να λειτουργεί με κανόνες, γίνεται συνεχώς αντικείμενο κερδοσκοπίας. Και μόνο υπό την απειλή της ευρωπαϊκής παρέμβασης, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόταση για πλαφόν, οι τιμές έχουν πέσει 50%», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο μέτωπο των μέτρων στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού. Ειδική αναφορά έκανε στην διατύπωση που υπάρχει στα συμπεράσματα της Συνόδου για την ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονάνθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ευρωομόλογο, ομογένεια, ελληνοτουρκικά

Χαρακτήρισε εθνικής διάστασης το γεγονός ότι πάνω από 150 πλοία LNG ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Ως προς το ευρωομόλογο, για την ενέργεια και τις αμυντικές δαπάνες, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η ΕΕ έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα με το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτίμησε ότι «έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσουμε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους ομογενείς στη Μαριούπολη και πρόσθεσε «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι». Δήλωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός ότι «υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» και ανέφερε πως κατέθεσε και πάλι «την πρόταση ότι οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στο χρέος».

«Πιστεύω πως η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι επιβεβλημένη γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης. Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει συζήτηση σε καλό κλίμα, έχουμε εμπεριστατωμένη απάντηση για κάθε θέμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο πρόεδρο».

»Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επικείμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Ως προς τη στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «κάναμε το σωστό, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στήριξαν και με αμυντικό υλικό την Ουκρανία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx