ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τζέιμς Κάαν: “Εφυγε” ο αξέχαστος “σκληρός” Σόνι Κορλεόνε

Τζέιμς Κάαν: “Εφυγε” ο αξέχαστος “σκληρός” Σόνι Κορλεόνε

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Κάαν, που είχε γίνει γνωστός αρχικά από το ρόλο του Σόνι Κορλεόνε στον “Νονό”, ερμηνεία για την οποία είχε προταθεί και για βραβείο δεύτερου ρόλου. Έπαιζε το ρόλο του πρωτότοκου γιου του Δον Κορλεόνε, που τον ενσάρκωνε ο Μάρλον Μπράντο. Εν συνεχεία ο Τζέιμς Κάαν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, όπως στον “Ντικ Τρέισι” και στον “Τζογαδόρο”. Επίσης πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική κομεντί σειρά “Λας Βέγκας”. Αν και είχε προταθεί πολλές φορές για βραβεία, δεν πήρε κανένα.

Η τελευταία του ταινία ήταν το “Queen Bees” που προβλήθηκε πέρσι, όπου μαζί με την Έλεν Μπέρστιν παίζουν τους ρόλους ηλικιωμένων που γνωρίζονται σε γηροκομείο και παντρεύονται. Ήταν πολιτικά συντηρητικός, ενώ είχε στενούς δεσμούς με την Μαφία, καθώς “νονός” της βάφτισε και τον πρωτότοκο γιο του. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε ισάριθμα παιδιά. Με την τελευταία σύζυγό του, χώρισε προ πενταετίας.

James Caan 1976.jpg

Ήταν παιδί Εβραίων εμιγκρέδων που έφυγαν άρον-άρον από την Γερμανία. Ο πατέρας του ήταν κρεοπώλης και πίεσε τον γιο του να σπουδάσει. Ο Κάαν προσπάθησε, αλλά τα παράτησε. Ήταν μάλιστα για ένα διάστημα και συμφοιτητής του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Προτίμησε την ηθοποιία και σπούδασε θέατρο επί πέντε χρόνια. Πολύ γρήγορα έκανε την αρχή με το έργο “Οι άνθρωποι της Βροχής” του Κόπολα. Παράλληλα έπαιζε και σε τηλεοπτικές σειρές όπως στους “Αδιάφθορους” και στην ιατρική σειρά “Μπεν Κέισι”.

Οι ρόλοι που απέρριψε

Έπαιξε και μαζί με τον Τζον Γουέιν και τον Ρόμπερτ Μίτσαμ στο “Ελ Ντοράντο”, που ήταν και από τις λίγες ταινίες, οι οποίες έγιναν εισπρακτικές επιτυχίες. Παραπονιόταν ότι οι παραγωγοί άρχισαν να τον αποφεύγουν επειδή “δεν έφερνε κόσμο στα ταμεία”. Όμως μετά τον έβαλε ο Κόπολα στο ρόλο του Κορλεόνε και η πορεία του άλλαξε. Τότε έγινε και φίλος με έναν μαφιόζο, τον Carmine Persico ή “Φίδι”. Μάλιστα κόντεψαν και να τον συλλάβουν σε μια έφοδο.

Εν συνεχεία γύρισε μια ταινία με τον Κλοντ Λέλους στη Γαλλία, το “Another Man, Another Chance” με την Ζενεβιέβ Μπιζόλντ. Προσπάθησε να στραφεί στην σκηνοθεσία, με το “Κρυμμένοι σε κοινή θέα”, αλλά ενώ η ταινία πήρε καλές κριτικές, δεν πήγε καλά εισπρακτικά. Εν συνεχεία γύρισε το φιλμ νουάρ “Ο Κλέφτης”, που ο ίδιος θεωρούσε μια από τις καλύτερες ταινίες του, με σκηνοθέτη τον Μάικλ Μαν και όπου όντως η ερμηνεία του επαινέθηκε ιδιαίτερα.

Απέρριψε πάντως ρόλους για τους οποίους αργότερα μετάνιωσε, όπως στην ταινία “M*A*S*H”, στο “Σύνδεσμο της Μασσαλίας”, στην “Φωλιά του Κούκου”, στο “Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου”, στο “Κράμερ εναντίον Κράμερ”, στο “Αποκάλυψη Τώρα”, στο “Μπλέιντ Ράνερ” και στο “Λοβ Στόρυ”, δηλαδή έργα που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν τρομερές επιτυχίες. Το 1982 έχασε την αδελφή του από λευχαιμία και έπεσε για επτά χρόνια σε βαριά κατάθλιψη, καθώς αντιμετώπιζε πλέον και εθισμό στην κοκαΐνη. Δεν γύριζε ταινίες και έβρισκε παρηγοριά στο να προπονεί παιδιά σε αθλήματα, καθώς και ο ίδιος ήταν αθλητής πολεμικών τεχνών.

Ξαναγύρισε στον κινηματογράφο χάρη στον παλιό του φίλο, τον Κόπολα και μετά το 1990 γύρισε αρκετές ταινίες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η γκανγκστερική κωμωδία “Μήνας του Μέλιτος στο Λας Βέγκας”, ενώ έπαιξε και το ρόλο του Φίλιπ Μάρλοου σε ομώνυμη ταινία, καθώς και σε πολλές τηλεταινίες που δεν γνώρισαν πάντως ιδιαίτερη επιτυχία. Δεν ισχύει το ίδιο για τον ρόλο του στο “Misery” από το ομώνυμο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, στο ρόλο ενός τραυματισμένου συγγραφέα που περιθάλπει μία μανιακή θαυμάστρια του, η τρομακτική στο ρόλο της Κάθι Μπέιτς. Μαζί με τον “Νονό”, το “Misery” θεωρείται η καλύτερη ερμηνεία του σπουδαίου ηθοποιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx