ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μεγάλο προβάδισμα της υποψήφιας προέδρου του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία

Μεγάλο προβάδισμα της υποψήφιας προέδρου του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία

Η υποψήφια για την προεδρία στη Βόρεια Μακεδονία, Γκιορντάνα Σιλιάνοβσκα, που υποστηρίζεται από το δεξιό-εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE προηγείται σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του υποψήφιου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM και νυν προέδρου Στέβο Πεντάροφσκι και έτσι θα έχει το προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνει στις 8 Μαΐου την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 40%, ενώ ο Στέβο Πεντάροφσκι το 19% των ψήφων. Στην τρίτη θέση είναι ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι με ποσοστό 15% και ακολουθεί ο υποψήφιος του συνασπισμού τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων, Άρμπεν Ταραβάρι με ποσοστό 12%.

Ο Πρόεδρος του VMRO -DPMNE κ. Μίτσκοσκι και η κ. Σιλιάνοβσκα είναι δυο από τους βασικούς επικριτές της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτοί που ηγήθηκαν της καμπάνιας για απόρριψη της Συμφωνίας που οδήγησε στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας. Το θέμα επανέφεραν και στην προεκλογική περίοδο.

Η κ. Σιλιάνοβσκα δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι η ίδια δεν θα χρησιμοποιήσει το νέο όνομα όταν αναλάβει τα καθήκοντα της εφόσον φυσικά εκλεγεί στη θέση της Προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, η Σιλιάνοφσκα έχει 324.177 ψήφους και ο Πεντάροφκι 161.393 ψήφους, στο 90% των ψηφοδελτίων που έχει καταμετρηθεί και με βάση τις πρώτες αναλύσεις στα Σκόπια αυτή η διαφορά πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο.

Οι πρώτες δηλώσεις για το αποτέλεσμα

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σε δηλώσεις της αργά χθες το βράδυ έκανε λόγο για «εξαιρετικό αποτέλεσμα» και πρόσθεσε: «Είμαι υπερήφανη για τους πολίτες, όχι μόνο γι’ αυτούς που με ψήφισαν, αλλά και για τους υπόλοιπους, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για τα μέλη του VMRO-DPMNE και για τη στήριξή τους» σημείωσε η κυρία Σιλιάνοφσκα.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι αναγνώρισε πως το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό γι’ αυτόν, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα προσπαθήσει για την ανατροπή στον δεύτερο γύρο.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι μίλησε για «πολιτικό τσουνάμι» στη χώρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα είναι η νέα πρόεδρος, ενώ το κόμμα του θα σημειώσει «τεράστια» νίκη στις βουλευτικές εκλογές και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του SDSM Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δεν ήταν αυτό που ανέμενε το κόμμα του. Ο κ. Κοβάτσεφσκι εκτίμησε ότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την κυβερνώσα παράταξη για λάθη και αστοχίες της, ενώ έκρινε ότι το αποτέλεσμα «αποτελεί ταυτόχρονα πλήγμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια σχολιάζουν πως το κυριότερο στοιχείο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ήταν το εύρος της νίκης της υποψήφιας του VMRO-DPMNE Σιλιάνοφσκα, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της ίδιας της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο.

Εκτιμούν επίσης ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στέλνει μήνυμα «αποδοκιμασίας» στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο μετά την αποχώρηση του Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία του φυλλορροεί. Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου το SDSM διατρέχει κίνδυνο να υποστεί συντριπτική ήττα, προσθέτουν.