ΡΕΠΟΡΑΖ

Αύξηση 130% στις νοσηλείες και 1.460 νεκροί σε ένα μήνα

Αύξηση 130% στις νοσηλείες και 1.460 νεκροί σε ένα μήνα, Όλγα Μαύρου

Τα σημερινά κρούσματα έφθασαν τα 6.801, αλλά πρόκειται ως επί το πλείστον για ασυμπτωματικούς φορείς, ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Οι πραγματικά ανησυχητικοί αριθμοί είναι των νοσηλειών, των ΜΕΘ και των θανάτων. Μέσα σε ένα μήνα “έφυγαν” 1.460 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 150 εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Στα νοσοκομεία της χώρας, το τελευταίο 24ωρο, εισήχθησαν 431 ασθενείς, ενώ ένα μήνα πριν εισάγονταν 190.

Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ έφθασαν τους 503, ενώ ήταν προ μηνός 333. Όμως στους 503 δεν περιλαμβάνεται ένα 10% των διασωληνωμένων, που δυστυχώς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Το δε ποσοστό των εμβολιασθέντων που χρειάζονται διασωλήνωση, από 10% τον Οκτώβριο, έφθασε σήμερα το 17,3%, είτε επειδή είναι μεγαλύτερη η διασπορά πλέον (οπότε κολλούν περισσότεροι) είτε επειδή έχει παρέλθει ένας επιπλέον μήνας από την δεύτερη δόση και έχουν μειωθεί τα αντισώματα.

Οι θάνατοι έφθασαν τους 67 την ημέρα, ενώ ήταν 30 πριν από έναν μήνα. Η πανδημία θερίζει σε όλη την Ελλάδα, αλλά περισσότερο στην Κεντρική και στη Βόρεια επικράτεια της χώρας, που έχουν στατιστικά περισσότερους θανάτους. Ο λόγος πιθανόν να είναι, μεταξύ άλλων, και ότι πλέον στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν πλήρως ανεπτυγμένες ΜΕΘ με εντατικολόγους γιατρούς και ειδικευμένους νοσηλευτές, ώστε να νοσηλεύονται με τον ορθό τρόπο όσοι δίνουν μάχη για την ζωή τους.

Οξύτατο είναι το πρόβλημα στο Βόλο και στη Λάρισα, όπου κατεγράφησαν αντίστοιχα 195 και 345 κρούσματα χθες, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή, με εκατοντάδες κρούσματα σε Πέλλα, Σέρρες, Ημαθία και Κοζάνη. Οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ έχουν αρχίσει πάντως να σημειώνονται και στην Αττική, καθώς η πληρότητα είναι μεγάλη και έρχονται και περιστατικά από την επαρχία.

Ξεμένουμε από ΜΕΘ

Σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο πλέον υπάρχουν ελεύθερες μόλις 18 κλίνες για περιστατικά Covid. Λειτουργούν 213 κλίνες ΜΕΘ και είναι κενές οι 18 (τέσσερεις στο “Αττικόν”, τρειςς στο Θριάσιο, τέσσερεις στο ΚΑΤ, έξι στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και μια στο “Ιπποκράτειο”). Στο Λεκανοπέδιο λειτουργούν θεωρητικά 536 κλίνες ΜΕΘ για όλα τα προβλήματα υγείας, όμως στο προηγούμενο κύμα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, λειτουργούσαν οι διπλάσιες: 973. Μειώθηκαν όχι μόνο στην Αττική, αλλά και πανελλαδικά, για πολλούς λόγους.

Ο ένας είναι ότι βγήκαν με αναστολή πολλοί ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές και τα κενά δεν αναπληρώθηκαν. Ο άλλος λόγος είναι ότι αυτές οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ που στήνονταν εν μια νυκτί πρόχειρα, δεν κατάφεραν να συμβάλλουν στην επιβίωση των ασθενών, χωρίς να μπορεί να ξεκαθαριστεί απόλυτα αν έφταιγε η έλλειψη οργανωμένων ΜΕΘ ή η έλλειψη σωστά εκπαιδευμένου προσωπικού, καθώς το ΕΣΥ υστερούσε και στους δύο, εξίσου σημαντικούς για τον ασθενή, παράγοντες.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι στερήθηκαν τα νοσοκομεία αίφνης πολλές ΜΕΘ που “ανήκαν” σε πανεπιστημιακές κλινικές, κατόπιν πίεσης της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας. Το επιχείρημα (που δέχτηκε ο πρωθυπουργός και ο τότε υπουργός Υγείας) ήταν ότι αφού πέρασε το μεγάλο κύμα, πως είναι καλό είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές να γίνουν ξανά εκπαιδευτικές και να φροντίσουν παράλληλα την υγεία και άλλων ασθενών πέραν των ασθενών Covid.

Ο Τσιόδρας για την τρίτη δόση

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε σήμερα στο γεγονός ότι τελειώνει το οξυγόνο στα νοσοκομεία μέσα σε μια ημέρα, ενώ κάτω από κανονικές συνθήκες κρατούσε για μια εβδομάδα. Και επανέλαβε την έκκληση για εμβολιασμό, καθώς οι ΜΕΘ κατακλύζονται κυρίως από ανεμβολίαστους. Όμως επιβεβλημένη είναι πλέον και η τρίτη δόση για τους “πλήρως” εμβολιασμένους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και των υγειονομικών περιφερειών, οι ανεμβολίαστοι καταλαμβάνουν το 70% κατά μέσο όρο στις απλές κλίνες και το 73% των ΜΕΘ σε κάποιες περιοχές, ενώ σε άλλες καταλαμβάνουν το 80% και 85%. Ένα ποσοστό της τάξης του 20% των ηλικιωμένων παραμένει στη χώρα μας ανεμβολίαστο και τρίτη δόση έχουν κάνει μόνον 480.000 άτομα, καθώς πρέπει να παρέλθουν έξι μήνες από την δεύτερη ή δύο μήνες από το μονοδοσικό.

Οι μόνοι που εξαιρέθηκαν από την απόσταση των πολλών μηνών, είναι οι περίπου 280.000 ανοσοκατεσταλμένοι που κλήθηκαν τον Σεπτέμβρη να την κάνουν άμεσα. Μιλώντας στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 11 φορές από λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο,

Το Ισραήλ ήδη θεωρεί την τρίτη δόση απαραίτητη για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και η Γαλλία για τους άνω των 65, οι οποίοι χωρίς τρίτη δόση δεν θα επιτρέπεται να μπαίνουν στην εστίαση ή στο μετρό. Άλλες χώρες είναι πιο χαλαρές επ’ αυτού, αλλά οι περισσότερες κατευθύνονται προς το να θεωρούν πλήρως εμβολιασμένους μόνον όσους έκαναν την τρίτη δόση, εκτός και αν δεν έχουν παρέλθει έξι μήνες. Ασκούνται δε πιέσεις από ειδικούς η τρίτη δόση να γίνεται συντομότερα στην Ελλάδα, όμως το υπουργείο Υγείας επιμένει στην τήρηση του εξαμήνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι