ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιές κατηγορίες έστειλαν στη φυλακή τον Φιλιππίδη

Με εγκεφαλικό νοσηλεύεται ο Πέτρος Φιλιππίδης

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης μετά τη χθεσινή απολογία του που κατέθεσε στη 15η τακτική ανακρίτρια. Τον βαραίνουν δύο κατηγορίες για απόπειρα βιασμού, αλλά και μία για βιασμό. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται, κάτι που δήλωσε και στην απολογία του, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα με αποτέλεσμα να παραμείνει στο κρατητήριο της ΓΑΔΑ.

Αναμένεται στη συνέχεια η μεταφορά του στις φυλακές της Τρίπολης όπου θα παραμείνει μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Εκεί κρατείται και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης. Ο ίδιος ο Φιλιππίδης, δεν φαίνεται να περίμενε τη συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατέρρευσε με το που άκουσε την απόφαση. Φέρεται μάλιστα να είπε «Δεν το πιστεύω, δεν το περίμενα αυτό που κάνατε, δεν είναι δυνατόν…».

Στο πλευρό του έμπειρου ηθοποιού παρέμειναν η σύζυγος και ο γιος του. Ο βιασμός για τον οποίο κατηγορείται φέρεται να συνέβη το 2008, ενώ οι δύο απόπειρες βιασμού χρονολογούνται στο 2010 και 2014 αντιστοίχως. Η πρώτη και η δεύτερη πράξη τελέστηκαν σύμφωνα με τα όσα λένε οι καταγγέλλουσες εντός του θεάτρου που δούλευε ο Φιλιππίδης εκείνη την περίοδο.

Το τρίτο περιστατικό έγινε εντός του αυτοκινήτου του, όπου και κλείδωσε την γυναίκα που βρισκόταν ήδη μαζί του εντός του και έχει κάνει την καταγγελία εις βάρος του. Και στις τρεις περιπτώσεις ο λόγος που οι γυναίκες είχαν βρεθεί με τον ηθοποιό ήταν επαγγελματικός. Οι πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση κατά την παραμονή του στη φυλακή, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη σύζυγό του.

Η ανατριχιαστική μαρτυρία

Ανατριχιαστική είναι η κατάθεση της μίας γυναίκας που με λεπτομέρειες διηγήθηκε τα όσα βίωσε. «Ήμουν παγωμένη, είχα αρχίσει να μην αισθάνομαι καλά, αλλά ντρεπόμουν να φύγω. Μου έδειξε κάτι φωτογραφίες που βρίσκονταν πάνω στο μπουντουάρ του και με το χέρι του μου έπιασε τον πισινό και με κάθισε στα πόδια του, χαϊδεύοντάς με. Σηκώθηκα αμέσως και πήγα προς τον καναπέ, προσποιούμενη ότι χτυπάει η δόνηση του κινητού μου».

Συνεχίζοντας την κατάθεση της η νεαρή ηθοποιός αναφέρει «Προσπαθώντας να ξεφύγω του έλεγα «σας παρακαλώ, σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε» και μου έλεγε «είσαι πολύ όμορφη, τι… είσαι εσύ, σε θέλω, δεν θα μου ξεφύγεις, θα δεις, θα περάσουμε ωραία…»». Ο ηθοποιός όταν είδε ότι η κοπέλα δεν θα υποκύψει και θα επιχειρήσει να διαφύγει από τον χώρο ξεκίνησε σύμφωνα με τα λεγόμενά της να την απειλεί.

«Μου έλεγε ότι ήθελε να του χαϊδέψω… και του…. και εγώ φώναζα ότι θέλω να σταματήσει. Πήρα το παλτό μου και άρχισα να χτυπάω την πόρτα. Τότε μου είπε «αν βγεις από αυτή την πόρτα, δεν υπάρχει επιστροφή. Να ξέρεις ότι όσο εύκολα μπορώ να φτιάξω την καριέρα κάποιου, τόσο εύκολα μπορώ και να την γκρεμίσω, θα σε καταστρέψω, θα με βρεις μπροστά σου»» καταλήγει στη μαρτυρία της η νεαρή γυναίκα.

Εξώδικα και τηλεδίκες

Υπενθυμίζεται ότι τον δρόμο για τη νομική δίωξη του ηθοποιού άνοιξαν τρεις γυναίκες συνάδελφοί του που πρώτες κατήγγειλαν σεξουαλικές επιθέσεις που δέχτηκαν από εκείνον στο χώρο της δουλειάς τους. Πρόκειται για τις Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη. Το γεγονός ότι είναι αναγνωρίσιμες στο ευρύ κοινό μπορεί να μην έπαιξε ρόλο στις δικές τους υποθέσεις –καθώς τα όσα κατηγόρησαν τον ηθοποιό έχουν παραγραφεί– αλλά έδωσαν το θάρρος σε νεαρότερες και λιγότερο δημοφιλείς συναδέλφους τους να προχωρήσουν σε καταγγελία.

Οι μαρτυρίες τους προκάλεσαν σοκ καθώς αποκάλυψαν μια εντελώς διαφορετική πτυχή της προσωπικότητας του ηθοποιού. «Ερχόταν στο καμαρίνι μου και κατέβαζε επιδεικτικά το παντελόνι του, με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους» αναφέρει μια μαρτυρία, με άλλη να συνεχίζει λέγοντας «Έφτασε στο σημείο να με παίρνει τηλέφωνο και να αυτοϊκανοποιείται ενώ ταυτόχρονα μου απηύθυνε χυδαίες εκφράσεις. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν του κάτσω θα φροντίσει ώστε να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου».

Προτού οι καταγγελίες αυτές δουν το φως της δημοσιότητας, το όνομα του Φιλιππίδη είχε γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα στο Twitter, αφού ο ηθοποιός έκρινε σκόπιμο να στείλει… προληπτικό εξώδικο σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να μην αναφέρουν το όνομά του σε σχέση με τέτοιες υποθέσεις. Σε αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων «Με λύπη παρατηρώ ότι τα τελευταία 24ωρα στήνονται ιδιότυπες τηλεδίκες».

»Αρνούμαι να κατακρεουργηθώ σε τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ο κάθε ομιλών θα εκφέρει μια άποψη χωρίς να είναι σε θέση να διασταυρώσει προηγουμένως την όποια αναφορά σε αρμόδια αρχή, με αποτέλεσμα τη σπίλωση του ονόματός μου και της προσωπικότητάς μου. Σέβομαι οποιονδήποτε επιθυμεί να καταγγείλει μια συμπεριφορά, αλλά η Πολιτεία έχει θεσπίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε καταγγελία, και σίγουρα αυτή δεν είναι μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ιστοσελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης» καταλήγει στο εξώδικο ο ηθοποιός.

Η αντίδραση από ΣΕΗ

Θέση στην υπόθεση πήρε εκ νέου και ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος δήλωσε τα εξής «Πιστεύω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν έχει σχέση αν κάποιος είναι διάσημος ή πολύ γνωστός πρωταγωνιστής. Μπροστά στο νόμο είμαστε όλο το ίδιο και αν κάνουμε ποινικά κολάσιμες πράξεις θα τιμωρηθούμε. Νομίζω ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης, πρώην συνεργάτης και φίλος, αφού, όπως λένε οι καταγγέλλουσες και πολλοί άλλοι άνθρωποι που δεν πήγαν ποτέ στον ανακριτή ή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αποδεικνύεται βάσει της προανακριτικής εξέτασης ότι έκανε αξιόποινες πράξεις, θα περάσει ότι όλοι οι πολίτες που κάνουν αξιόποινες πράξεις».

Αντίστοιχα και ο Πασχάλης Τσαρούχας από μεριάς του πειθαρχικού του ΣΕΗ δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει τέλος και αρχή. Εμείς σαν Πειθαρχικό λειτουργήσαμε με  βάση τον εσωτερικό κανονισμό. Η υπόθεση του Φιλιππίδη τελείωσε πριν ενάμισι μήνα όπου αποφασίσαμε την παραπομπή του για οριστική διαγραφή από την Γενική Συνέλευση. Αυτή τη στιγμή στο Σωματείο δεν υπάρχουν άλλες καταγγελίες. Την αρχή του Σεπτέμβρη κλείνουν άλλες δύο υποθέσεις. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν έχουν ανοίξει τα στόματα. Είναι συντριπτικός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πράγματα τα οποία τα κρατάνε κρυφά, επειδή υπάρχει φόβος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι