ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιός υπουργός νοσεί παρότι εμβολιασμένος

Ποιός υπουργός νοσεί για δεύτερη φορά παρότι εμβολιασμένος

Σπάνιο περιστατικό θεωρείται η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος νόσησε με κορονοϊό αν και έχει εμβολιασθεί πλήρως. Πιθανόν, η Δέλτα να τον προσέβαλε ως νέο στέλεχος που έτσι κι αλλιώς μεταδίδεται σε εμβολιασμένους ή και όσους έχουν νοσήσει κατά το παρελθόν από άλλο στέλεχος. Οι εμβολιασμένοι νοσούν πάντως ηπιότερα.

Ο υπουργός είχε μπει ξανά σε καραντίνα προ μηνών λόγω επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης που έδωσε συνέντευξη στο κανάλι Mega, όταν ρωτήθηκε πως ερμηνεύει το ενδεχόμενο ο κ. Γεωργιάδης να νόσησε δύο φορές από κορονοϊό παρότι εμβολιασμένος, είπε ότι «Είναι εξαιρετικά σπάνιο και δείχνει πόσο διαφορετικά συμπεριφέρεται το νέο στέλεχος τη Δέλτα».

Πάντως ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης έπειτα από την αρχική σύγχυση που επικράτησε λόγω του ότι είχε ξαναβρεθεί προ μηνών σε καραντίνα, διευκρίνισε μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter, ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που βγαίνει θετικός σε τεστ για τον κορονοϊό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου το Δεκέμβριο και την δεύτερη τον Ιανουάριο, που ίσως σημαίνει ότι ενδεχομένως να έχουν ατονήσει τα αντισώματα από το εμβόλιο μετά την παρέλευση επτά μηνών και ίσως επείγει μια τρίτη δόση του Pfizer στο γενικό πληθυσμό.

Πώς κόλλησε ο υπουργός

O ίδιος ο πολιτικός αναφέρει ότι το βράδυ που ανέβασε πυρετό, είχε προηγηθεί συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1 και εκεί βάσει πρωτοκόλλου του είχε γίνει rapid test που βγήκε αρνητικό. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς για να ανεβάσει πυρετό το ίδιο βράδυ, είχε σίγουρα ιικό φορτίο στο ρινοφάρυγγα. Όμως δεν είναι και βέβαιο ότι επρόκειτο για rapid test και πιθανόν να επρόκειτο για self test.

Όποιο από τα δύο και αν ήταν πάντως, το ότι βγήκε αρνητικό ενώ ο φορέας νοσούσε, θέτει σε μεγάλη αμφισβήτηση την αξιοπιστία των τεστ, καθώς μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι “χάνουν” κρούσματα όταν ο φορέας είναι στα πολύ αρχικά στάδια της λοίμωξης και όχι… πέντε ώρες προτού ανεβάσει πυρετό. Είναι δε απίθανο να κόλλησε μετά το rapid test ή self test γιατί η νόσος δεν εκδηλώνεται ποτέ μέσα σε λίγες ώρες από τη μόλυνση. Μια άλλη σκέψη που ανησυχεί είναι μήπως τα τεστ (με εξαίρεση το μοριακό έλεγχο) έχουν μειωμένη ευαισθησία ειδικά στο στέλεχος Δέλτα.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι ήρθε σε επαφή μόνον με εμβολιασμένους και κατά συνέπεια δεν θα χρειασθεί να μπουν άλλοι σε καραντίνα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ήδη “ψάχνονται” και στον ΑΝΤ1 αλλά και στο προεδρικό μέγαρο όπου ο κ. Γεωργιάδης είχε παρευρεθεί για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Εικόνα

Τί πιστεύουν οι ειδικοί

Ο κ. Λουκίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, επεσήμανε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης συνιστά μια σπάνια περίπτωση. «Σε πολλές από τις εμβολιαστικές πράξεις και προγράμματα, όπως και της γρίπης, υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσεις. Όμως στους εμβολιασμένους η νόσος διαδράμει ήπια. Και σε αυτούς που θα χρειαστούν νοσηλεία, έχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια σοβαρή νοσηλεία» είπε.

Στην ανάρτησή του ο υπουργός αναφέρει: «Αν και χθες το πρωί όταν βγήκα στην τηλεόραση του Ant1, έκανα βάσει του εκεί πρωτοκόλλου, rapid test και ήμουν αρνητικός, ξαφνικά το βράδυ ανέβασα πυρετό. Έκανα αμέσως pcr και τα αποτελέσματα που μου ήρθαν τα ξημερώματα με βγάζουν θετικό στον κορονοϊό. Είμαι σχεδόν 49 ετών και ο μόνος λόγος που ξέρω ότι θα το περάσω ήπια είναι το γεγονός ότι είμαι πλήρως εμβολιασμένος».

»Καλώ όλους τους συνομηλίκους ειδικά να τους μεγαλύτερους από μένα να εμβολιαστούν το δυνατόν συντομότερα. Είναι αδύνατον να προβλέψεις που και πως θα το κολλήσεις και είναι κρίμα. Αυτονοήτως μπαίνω σε καραντίνα έως ότου μου περάσει, είμαι όμως καλά και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι κανονικά μέσω Διαδικτύου. Όσοι έχω συναντήσει χθες είναι εμβολιασμένοι ευτυχώς και βάσει πρωτοκόλλου δεν μπαίνουν σε καραντίνα, όποτε το γραφείο μου λειτουργεί κανονικά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι