Ένα “μικρό” ροζ σκάνδαλο αναστατώνει την Αυστραλία

Ένα “μικρό” ροζ σκάνδαλο αναστατώνει την Αυστραλία

Ελάχιστα απασχόλησε την επικαιρότητα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ η Αυστραλία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άλλωστε, στη χώρα των 25 εκατομμυρίων έχουν επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής, λίγα παραπάνω από 8.300 κρούσματα κορωνοϊού και 104 θάνατοι. Εφάρμοσε κανονικά, όπως οι περισσότερες χώρες, lockdown ενώ ακόμα διατηρεί μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια. Οι Αυστραλοί που επιστρέφουν από το εξωτερικό μπαίνουν σε αυστηρή καραντίνα 14 ημερών.

Μόνο που οι εγκαταστάσεις της καραντίνας, δηλαδή διάφορα ξενοδοχεία και καταλύματα που επιστρατεύτηκαν από τις Αρχές για το σκοπό αυτό, φαίνεται ότι δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Πριν λίγο καιρό, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριους, παραδέχθηκε ότι σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων από παραβίαση των κανόνων ελέγχου της επιδημίας σε τέτοιο ξενοδοχείο. Ήδη σε διάφορα σημεία της Μελβούρνης εφαρμόζεται νέο lockdown, καθώς καταγράφηκαν πάνω από 70 νέα κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως αναφέρουν καταγγελίες, αυτό οφείλεται στο ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας σεκιούριτι του ξενοδοχείου παραβίασαν τους κανόνες απομόνωσης, κάνοντας σεξ με άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα, στο ξενοδοχείο Stamford Plaza της Μελβούρνης. Επίσης, αναφέρθηκε ότι επετράπη σε άτομα υπό καραντίνα να πηγαίνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ABC τουλάχιστον 30 πρόσφατα κρούσματα συνδέονται με το εν λόγω ξενοδοχείο, καθώς και με ακόμη ένα ξενοδοχείο της πόλης.

«Αν είναι αληθείς [οι καταγγελίες], πρόκειται για κάτι εντελώς απαράδεκτο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ. Εν τω μεταξύ, έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί αν και γιατί δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο, ενώ ο Άντριους ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια θα διαθέσει 3 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της έρευνας και του προγράμματος της καραντίνας.

Εργολάβοι χωρίς έλεγχο

Οι φύλακες των ξενοδοχείων είναι υπάλληλοι εταιρειών σεκιούριτι που ανέλαβαν με εργολαβία την τήρηση της καραντίνας. Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι δεν είχαν την απαραίτητη εκπαίδευση και μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις ενός υπαλλήλου, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους είχαν μια ενημέρωση εν είδη εκπαίδευσης, διάρκειας… πέντε λεπτών. Το ίδιο άτομο ανέφερε ότι σε ορισμένους υπαλλήλους δόθηκε μόνο μια μάσκα και ένα γάντι (!) για όλη την ημέρα.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, οι εταιρείες σεκιούριτι απασχολούσαν υπεργολαβικά υπαλλήλους, με χαμηλότερο μισθό, που δεν είχαν καμία εμπειρία ή εκπαίδευση, η οποία είναι απαραίτητη και δια νόμου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Στην κεντρική κυβέρνηση επικρατεί εκνευρισμός για το περιστατικό, και η οποία ασκεί έντονες πιέσεις στην περιφέρεια της Βικτόρια να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει με τις εταιρείες σεκιούριτι και τους υπαλλήλους που φυλάσσουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Ο Άντριους ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται διεθνείς αφίξεις στη Μελβούρνη έως ότου επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα της καραντίνας. Το τελευταίο, μετά και την απομάκρυνση όλων των εργολάβων, πλέον αναλαμβάνει να “τρέξει” το σωφρονιστικό τμήμα της περιφέρειας που είναι υπεύθυνο για τις φυλακές. Να σημειωθεί ότι από τις εγκαταστάσεις καραντίνας, υπολογίζεται ότι έχουν περάσει περίπου 60.000 Αυστραλοί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι