Υπογράφηκε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κίνας και Σερβίας

Υπογράφηκε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κίνας και Σερβίας
epa11326540 Serbian President Aleksandar Vucic (R) and Chinese President Xi Jinping (L) shake hands following their meeting in Belgrade, Serbia, 08 May 2024. The Chinese president is on a two-day official visit to Serbia. EPA/ANDREJ CUKIC

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κίνας και Σερβίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που βρίσκεται από χθες στο Βελιγράδι και ο οποίος εν συνεχεία θα ταξιδέψει στην Ουγγαρία. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Κίνας με χώρα της Ευρώπης και τα θεμέλια της μπήκαν σε συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών το φθινόπωρο του 2023.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να εισάγει περισσότερα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα από τη Σερβία. Επίσης η Σερβία είναι ευπρόσδεκτη να αυξήσει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Βελιγραδίου και κινεζικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης και της Γκουανγκζού, δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Υπογράφηκαν περίπου 29 οικονομικές συμφωνίες που ανοίγουν τεράστιες αγορές για τα σερβικά προϊόντα, αλλά και συνάμα αποτελούν άνοιγμα σε κινεζικά στα Βαλκάνια και όχι μόνον. Η Κίνα διαχειρίζεται ήδη ορυχεία και εργοστάσια στην Σερβία και έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την οδοποιία της χώρας και για έργα που είναι στην ουσία δημόσια. Το 2023 η Κίνα ήταν ο δεύτερος κατά σειρά μεγαλύτερος εταίρος της Σερβίας μετά την ΕΕ σε εμπορικές συναλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και  Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι