Σε θέση μάχης στην Βουλή για την Εξεταστική για την “Λίστα Πέτσα”

Σε θέση μάχης στην Βουλή για την Εξεταστική για την "Λίστα Πέτσα"

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα ελέγξει τις σχέσεις κυβέρνησης, ΜΜΕ και εταιρειών δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί στην Εξεταστική να ερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις αναθέσεις υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών με αφορμή τα μέτρα προστασίας και αποτροπής διασποράς του κορονοϊού ή την καμπάνια εμβολιασμού.

H πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως δεν έχουν τηρηθεί «οι αρχές της διαφάνειας για την “Λίστα Πέτσα Νο1”, την “Λίστα Πέτσα Νο2” την καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καταγγείλει δια των εκπροσώπων του σήμερα στη Βουλή, την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ, με αφορμή την πανδημία.

Επιπλέον καταγγέλλει πως «κάθε σπατάλη δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία “Opinion Poll”, που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης και τη χειραγώγηση των πολιτών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Η στάση του ΚΙΝΑΛ

Η κατάθεση της πρότασης έγινε από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 68 του Συντάγματος. Αυτό προβλέπει ότι ανά κοινοβουλευτική περίοδο, δύνανται να συνίστανται δύο Εξεταστικές Επιτροπές, έπειτα από πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών που θα υπερψηφιστεί από τουλάχιστον τα δύο πέμπτα του συνόλου, δηλαδή από 120 βουλευτές. Το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ήδη ότι θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε χθες Πέμπτη, με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και αποφάσισε: Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένο στη γραμμή της πλήρους διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων για τις οποίες ζητείται διερεύνηση».

»Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως έχει πράξει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ως σήμερα. Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής, όπως είχαμε δηλώσει, θα υπερψήφιζε την πρόταση που είχε προαναγγείλει ότι θα κατέθετε η ΝΔ για την επέκταση της χρονικής περιόδου διερεύνησης του αντικειμένου της επιτροπής. Όλα στο φως!» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι