Στην άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μπαγκέτα

Στην άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μπαγκέτα

Η μπαγκέτα, το κλασικό ψωμί της Γαλλίας,αποτελεί για τους Γάλλους σύμβολο εφάμιλλο με τον Πύργο του Άιφελ και οι αρτοποιοί της χώρας προσπαθούν να την εντάξουν στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.

Οι αρτοποιοί λένε ότι η παραδοσιακή, χειροποίητη, λεπτή και μακρόστενη φραντζόλα, η αγορά της οποίας από τους τοπικούς φούρνους αποτελεί εδώ και δεκαετίες ενός είδους τελετουργίας στην καθημερινή ζωή των Γάλλων, αντικαθισταται στα ράφια των καταστημάτων, ακόμα και στη Γαλλία, από άλλα κατεψυγμένα αρτοποιήματα, που παρασκευάζονται μαζικά σε τεράστιες γραμμές παραγωγής.

Η Συνομοσπονδία Γάλλων Αρτοποιών κατέθεσε αίτηση προκειμένου η γαλλική μπαγκέτα να προστεθεί στον κατάλογο των θησαυρών Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η μπαγκέτα έχει δύο ανταγωνιστές, γαλλικής και πάλι προέλευσης: τις Παρισινές στέγες από γκρίζο ψευδάργυρο και το φεστιβάλ Οίνου στη Ζιρά. Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο τον Μάρτιο.

Οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO θα προστατεύσει την τεχνογνωσία που έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και προστατεύει την μπαγκέτα από απατεώνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κατάλογος των μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει ήδη τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής επίπεδων άρτων στο Ιράν και το Καζακστάν. Η τέχνη πίσω από τις 1.500 και πλέον μπίρες που φτιάχνονται στο Βέλγιο έχει επίσης αναγνωριστεί, όπως και η τέχνη του στροβιλισμού της ναπολιτάνικης πίτσας στην Ιταλία.

Οι Γάλλοι αρτοποιοί επλήγησαν σφόδρα από τους περιορισμούς κατά της Covid-19 τον περασμένο χρόνο. Μέχρι την πανδημία, πωλούνταν καθημερινά περίπου 6 εκατομμύρια μπαγκέτες στη Γαλλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ανράκτ, τον πρόεδρο της ένωσης αρτοποιών, η πολιτισμική αυτή συνήθεια απειλείται, δεδομένου ότι 30.000 φούρνοι έχουν κλείσει από το 1950 και έχουν επικρατήσει τα σούπερ μάρκετ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι