Συμφωνήσαμε με Αλβανία να ρυθμίσουμε στη Χάγη τις ΑΟΖ – Δεν “πέρασε” της Τουρκίας

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Στην παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά την σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα.

Πρόκειται για εξέλιξη που επιθυμούσε η Αθήνα, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγείρει η Αλβανία το 2009 και αποτελούσε έκτοτε σταθερό άλλοθι των Τιράνων για την αποφυγή της όλης συζήτησης, πιθανόν και προς έμμεση εξυπηρέτηση της Τουρκίας.

Οι συναντήσεις του  κ. Δένδια στην Αλβανία συνεχίζονται και επί άλλων διμερών θεμάτων, όπως και επί των εξελίξεων στην περιφέρεια.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι Τούρκοι

Η Άγκυρα παρασκηνιακά ασκούσε πιέσεις στα Τίρανα για να μένει ανοιχτό το θέμα των θαλασσίων ζωνών και με άλλους γείτονες της χώρας μας. Η Τουρκία επιπλέον έχει στενές σχέσεις και αμυντική συμμαχία με την Αλβανία, διαθέτει ως βάση την βάση του Πασά Λιμάν στον Αυλώνα (δικαίωμα χρήσης) και έχει αναλάβει «τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας», όπως ασαφώς αναφέρεται στη διμερή τους συμφωνία. Ο τουρκικός παράγοντας, ο οποίος κάνει χρήση κυρίως του μουσουλμανικού στοιχείου στη χώρα, είναι τόσο ισχυρός ώστε προχτές ο Τούρκος πρέσβυς στα Τίρανα δημοσίευσε άρθρο στο οποίο εγκαλούσε την αλβανική κυβέρνηση επειδή δεν στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν παρά στηρίζει την κατάπαυση του πυρός…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι