ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα βιώνει τραγωδία και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκλογές!

Η Ελλάδα βιώνει τραγωδία και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εκλογές!, Δημήτρης Τζιώτης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Βιώνουμε μία τραγωδία. Ένα εθνικό πένθος. Η Ελλάδα βούλιαξε. Στη Θεσσαλία μαζεύουν ακόμα πτώματα. Η χώρα έχει κοπεί στα δύο. Μία υγειονομική βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί. Πώς είναι δυνατόν στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν εκλογές; Από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα όλα τα δεδομένα έχουν αναθεωρηθεί. Μέσα σε δύο μήνες επιβεβαιώθηκαν στην πράξη οι χειρότερες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η καταστροφή είναι βιβλική.

Το πολιτικό σύστημα πιάστηκε, για άλλη μια φορά, στον ύπνο. Όπως και οι συμπολίτες μας που πνίγηκαν, χωρίς καμία προειδοποίηση. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Οι τιμές έχουν ξεφύγει. Ένα νέο κύμα ανατιμήσεων έρχεται. Πολλά αγαθά θα λείψουν από το τραπέζι μας. Το μέγεθος της  ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα αντιστοιχεί σε μεταπολεμικές περιόδους. Ακόμα και η ικανότητα της κυβέρνησης να την αναλάβει ενδέχεται να αμφισβητηθεί. Οι συνθήκες αντιστοιχούν σε εποχές κυβερνήσεων εθνικής ενότητας.

Τα κριτήρια επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μεταβληθεί. Δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα προτάθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κανένας υποψήφιος δεν τα πρόβλεψε, παρότι ήταν μπροστά στα μάτια τους. Έθεσαν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες έχουν ήδη διαψευσθεί.

Βιάστηκαν. Εγκλωβίστηκαν στις εσωτερικές δομές και διαδικασίες. Αγχώθηκαν να παραστούν στη ΔΕΘ. Τόσο σύντομα, διαψεύσθηκαν. Με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, για πολλούς εγκυμονεί ακόμα και ο κίνδυνος της διάσπασης. Εάν την Κυριακή ψηφίσουν λιγότερα από 100.000 μέλη θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυσή του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη;

Ζήτημα ανθρωπιάς

Από την αρχή έκαναν λάθος. Αντέγραψαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σαν να ήταν αυτό το πρότυπο. Μετά την εκλογή αρχηγού, το πολιτικό συνέδριο ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ. Έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο. Αντί να κάνουν πρώτα συνέδριο για να αναδείξουν τις πολιτικές προτεραιότητες, αποφάσισαν να εκλέξουν αρχηγό, χωρίς θέσεις και πρόγραμμα. Οι αξίες της Αριστεράς εξαϋλώθηκαν. Αντί να αποφασίσουν πρώτα που θέλουν να πάνε και να εκλέξουν αυτήν ή αυτόν που μπορεί να τους οδηγήσει στη συμφωνημένη κατεύθυνση, αναλώθηκαν σε προσωπικές συγκρούσεις και εσωτερικές προστριβές που άφησαν την κοινωνία αδιάφορη. Σαν να ήταν ο αρχηγός το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, το μόνο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρχηγό. Το πρόβλημα του κόμματος ήταν η αξιοπιστία. Αυτή η αξιοπιστία δοκιμάζεται και σήμερα. Η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα, υποδηλώνει την απουσία ακόμα και της ελάχιστης ενσυναίσθησης. Επιβεβαιώνει την απουσία επαφής με την κοινωνία. Αυτό το λάθος πρέπει να σταματήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές. Τώρα κινδυνεύει να χάσει και την ανθρωπιά του.

  Αριστερά-Δεξιά: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Σήμερα, η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα κατεύθυνση. Ένα όραμα για το μέλλον. Μια άλλη ηγεσία. Νέα πρότυπα. Ένα διαφορετικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Τώρα ήρθε η ώρα να τα αναθεωρήσουμε όλα. Ακόμα και τον τρόπο ζωής μας. Να σχεδιάσουμε μία Αλλαγή που δεν έχουμε ξαναδεί. Κανείς δεν ενδιαφέρεται εάν θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ούτε ποια ή ποιος θα τον εκπροσωπήσει. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη. Τίποτα δεν είναι ίδιο, σαν χθες. Η πολιτική, όπως τη γνωρίζαμε, δεν υπάρχει πια. Ζούμε σε διαρκείς συνθήκες force majeure. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα. Η ανωτέρα βία. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς να κάνει τώρα εκλογές. Όσο είναι ακόμα καιρός, οφείλουν όλοι μαζί να τις αναβάλουν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι