ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σηματοδοτούν οι συσχετισμοί στη νέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Τι σηματοδοτούν οι συσχετισμοί στην νέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν την κυριαρχία των προεδρικών, την υποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας και ανέδειξαν και την παρουσία των πασοκογενών, παλαιότερων και νεότερων. Σηματοδοτεί επίσης την ανάδειξη της νέας γενιάς καθώς ηλικιακά φαίνεται να επικρατούν οι 35-45 ετών.

Με την εκλογή του κεντρικού οργάνου από την βάση και την αλλαγή των συσχετισμών, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει την μετεξέλιξη -ή μετάλλαξη όπως λένε ορισμένοι- του κόμματος και παίρνει τα κλειδιά από την παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εσωκομματική αντιπολίτευση απέσπασε περί το 25% όσο ήταν και το ποσοστό της στο Συνέδριο του κόμματος. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής συμμετείχαν περίπου 42.000 από τα 61.000 μέλη που είχαν εγγραφεί μέχρι την 21η Μαρτίου.

Εάν συμμετείχαν και τα επιπλέον 110.000 μέλη που γράφτηκαν για να ψηφίσουν στην κάλπη του προέδρου, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και η υποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μεγαλύτερη. Αρκετοί βουλευτές έμειναν εκτός, λόγω της ποσόστοσης του 20% ανά περιφέρεια και γι αυτό ορισμένοι δεν κατέβηκαν καθόλου. Σημειώνεται επίσης ότι 30% ήταν και οι ποσόστοση της Προοδευτικής Συμμαχίας. Τα αποτελέσματα καθυστέρησαν να δοθούν στην δημοσιότητα καθώς έπρεπε να συνυπολογιστούν οι διάφορες ποσοστόσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τροφοδότησαν υποψίες για “μαγειρέματα”.

Συσχετισμοί

Στην περιφέρεια Αττικής που βγάζει και τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις οι προεδρικοί, με αυξημένη συμμετοχή ειδικότερα του στενού πυρήνα της Κίνησης Μελών. Τελικά την μάχη της πρωτιάς κέρδισε η Έφη Αχτσιόγλου έναντι της Ρένας Δούρου, με τρίτο τον Διονύση Τεμπονέρα, ενώ ακολουθούν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και στην δέκατη θέση ο νυν γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η εκπροσώπηση της Ομπρέλας ξεκινά από την 15η θέση και μετά με τους Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στην 22η θέση είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και ακολουθούν ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Δημήτρης Βίτσας, η Ράνια Σβίγγου και ο Πάνος Ρήγας.

Οι προβεβλημένοι της Προοδευτικής Συμμαχίας, αρκετοί πασοκογενείς και προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ επίσης εξελέγησαν μεταξύ των οποίων, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιάννης Ματζουράνης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Φυσικά ρόλο στην κατανομή έπαιξαν και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και οι σταυροδοτήσεις. Έτσι στην Κεντρική Μακεδονία βγήκε πρώτη η Θεοδώρα Τζάκρη και δεύτερη η Κατερίνα Νοτοπούλου.

  Μπορεί ο Βασιλιάς Κάρολος να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Η βασική εκτίμηση είναι ότι η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ένα επιπλέον στοιχείο της αντιστοίχισης του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της μάζας των ψηφοφόρων με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα με έναν νέο κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα στο εξής είναι πώς η μαζικοποίηση και η αλλαγή της σύνθεσης των κομματικών οργάνων θα επηρεάσει την πολιτική γραμμή του κόμματος και πώς θα αντιδράσει ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ που με όλη την υποχώρησή του εξακολουθεί να έχει σημαντική εκπροσώπηση. Συμπυκνωμένα το  δίλημμα είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώκει να εκφράσει «αριστερές θέσεις», ενίοτε ακόμη μειοψηφικές σε επίπεδο κοινωνίας ή την μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που αντιπαρέρχονται πολλές φορές τα ιδεολογικά στοιχεία και προκρίνουν αποτελεσματικές με ορίζοντα εκλογών τοποθετήσεις. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν “κυβερνώσα αριστερά” και “ένα κόμμα που εκτείνεται από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο”. Το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% βρει την καινούργια του θέση μετά την μαζικοποίηση του κόμματος μένει να φανεί.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι