Λαγκάρντ: Χρειαζόμαστε κρυπτοευρώ για να μην απειληθεί η νομισματική πολιτική

-

Πολύ σοβαρά εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη θέσπιση ψηφιακού ευρώ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας ότι θα είναι συμπληρωματικό των μετρητών και δε θα αντικαταστήσει το κανονικό χρήμα. Ο λόγος (όπως είχε πει και προ μηνός) είναι ότι τα κρυπτονομίσματα μπορεί να απειλήσουν το νομισματικό σύστημα και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη.

Tο "κρυπτοευρώ" ή ψηφιακό ευρώ όπως το είπε η Λαγκάρντ είναι ίσως απαραίτητο «για να έχει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης μια εναλλακτική πρόταση και να ανταγωνιστεί των ψηφιακά νομίσματα ιδιωτών», όπως το libra που εξήγγειλε το Facebbok και όλα τα άλλα. «Με το ψηφιακό ευρώ θα διασφαλίσουμε ότι το επίσημο χρήμα θα παραμείνει στον πυρήνα του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών», είπε.

Πολλού εκτιμούν ότι η μαζική προτίμηση στα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να απειλήσει τις κεντρικές τράπεζες και την δυνατότητά τους να ελέγξουν τη νομισματική πολιτική. Και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών πάντως όταν εξήγγειλε το Facebook το δικό του κρυπτονόμισμα, το libra, είπε ότι "ιδιώτες υφαρπάζουν το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών να εκδίδουν το δικό τους νόμιμα και αυτό θα μπορούσε να υποσκάψει ακόμη και την ευρωπαϊκή προοπτική. Μήπως δώσαμε στον ιδιωτικό τομέα πάρα πολλά δικαιώματα και τον κάναμε πιο δυνατό από όσο χρειάζεται; Η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι στα χέρια των λαών και να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.