ΣΧΟΛΙΟ

Πανηγύρια για την επέτειο της εισβολής με παράλληλη κλιμάκωση της έντασης

Πανηγύρια για την επέτειο της εισβολής με παράλληλη κλιμάκωση της έντασης, Κώστας Βενιζέλος
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), στο Στρατόπεδο «Ζορμπά» στο Γουδί, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης. Ο κ. Δένδιας είχε λεπτομερή ενημέρωση από τον Διοικητή της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγο Δημήτριο Μπαλομύτη και τους επιτελείς του Σχηματισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR

Η κατοχική Τουρκία ενόψει της 20ης Ιουλίου, την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να προσπαθήσει πολύ η Άγκυρα για να προκαλέσει εντάσεις.

Είναι σαφές πως όσο πλησιάζουμε στην 20η Ιουλίου και στα πανηγύρια που θα οργανωθούν στα κατεχόμενα, τόσο η ένταση θα αυξάνεται. Συμπληρώνονται, φέτος, πενήντα χρόνια, μισός αιώνας. Και από διαφορετικές αφετηρίες αντικρίζεται η επέτειος.

Η κατοχική Τουρκία ενοχλήθηκε από τις αναφορές του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, την περασμένη Δευτέρα. Οι δηλώσεις Δένδια ήταν μόνο η αφορμή. Η κατοχική πλευρά θέλησε να στείλει κάποια προς την ελληνική πλευρά και να υπενθυμίσει τις κόκκινες γραμμές της. Να θυμίσει την ακραία, μαξιμαλιστική της στάση έναντι της Κύπρο.

Η Άγκυρα έσπευσε να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή του 1974, να επαναλάβει τη θέση που διατύπωσε προ 50ετίας ότι η εισβολή έγινε «νόμιμα», με βάση δήθεν τις Συνθήκες Εγγυήσεων για να καταλήξει στο αφήγημα ότι ο στρατός ήλθε για να μείνει για πάντα. Και πως οι εγγυήσεις θα πρέπει να παραμείνουν. Προφανώς για να μην φύγει ποτέ από το νησί η κατοχική Τουρκία. Αυτή ήταν και αυτή είναι η τουρκική θέση. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι σε Αθήνα και Λευκωσία να πείσουν ότι η Άγκυρα διαφοροποιείται. Μια θέση-συνταγή μη λύσης.

Πώς θα “γιορτάσει” η κατοχική Τουρκία

Η κατοχική δύναμη, βρήκε αφορμή για να κατηγορήσει την Αθήνα και να προετοιμάσει το έδαφος για τα πανηγύρια του Σαββάτου. Για να μην υπάρχει… παρεξήγηση για τη στάση και τις επιδιώξεις της. Οι “γιορτασμοί” των κατακτητών θα αρχίσουν από αύριο Παρασκευή και θα κορυφωθούν το Σάββατο.

Θα αρχίσουν στις 19 Ιουλίου με την ρίψη 50 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και με διάγγελμα του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Μπαϊράκ. Περαιτέρω, το βράδυ μεταξύ της 19ης και της 20ής Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στο σημείο απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων στο Πέντε Μίλι, στα δυτικά της κατεχόμενης Κερύνειας, η… καθιερωμένη αγρυπνία, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρωί της 20ής Ιουλίου, με πρωινή προσευχή. Αποκορύφωμα των πανηγυριών θα είναι η “στρατιωτική παρέλαση” στην κατεχόμενη Λευκωσία. Παρών και ο ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κι άλλοι πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι από την Τουρκία καθώς και ξένες αντιπροσωπείες, μεταξύ αυτών, από το Αζερμπαϊτζάν.

Στην αντίπερα όχθη, στις ελεύθερες περιοχές, αποκορύφωμα των αντικατοχικών εκδηλώσεων αυτή το βράδυ του Σαββάτου, με ομιλητή τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος επίσης θα μιλήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι