Ο ζωηρός ιερέας της Λυών, η μοιραία Ρωσίδα και ο μουτζαχεντίν του έρωτα

Ο ζωηρός ιερέας της Λυών, η μοιραία Ρωσίδα και ο μουτζαχεντίν του έρωτα

Μέσα στο κλίμα της τρομοκρατικής απειλής με αιματηρά –ισλαμικών κινήτρων– περιστατικά στη Γαλλία, η ελληνική αρχιεπισκοπή αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοίνωση για την θρησκευτική βία, όταν κάποιος πυροβόλησε στην κοιλιά έναν Έλληνα ιερέα στη Λυών, στις 31 Οκτωβρίου. Το μυαλό των περισσότερων πήγε σε τζιχαντιστές. Όχι όμως όλων.

Τελικώς αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για “μουτζαχεντίν” από έρωτα και μάλιστα Χριστιανό! Πέτρα του σκανδάλου ο “πατήρ Νικόλαος” ή (ανάλογα με την οπτική γωνία) μια μικροκαμωμένη 35χρονη όμορφη Ρωσίδα με μακριά ξανθά μαλλιά, η Λέλα, που έχει δυο παιδιά με τον Γεωργιανό της σύντροφο, ηλικίας τεσσάρων και ενός έτους. Οι γείτονες του ρωσόφωνου ζευγαριού λένε τα εξής:

«Ένα πολύ καθώς πρέπει ζευγάρι, μιλάνε ρωσικά με τα παιδιά τους, δεν καταλαβαίνουμε πολλά, όμως ήσυχοι άνθρωποι. Πολύ καλός πατέρας εκείνος, τα βγάζει στην αυλή και παίζουν, πολύ όμορφοι και οι δύο, εκείνον τον βλέπαμε συχνά να επισκευάζει αμάξια στο δρόμο μας, δούλευε πολύ, εκείνη δεν έβγαινε συχνά, κανείς μας δεν το περίμενε αυτό το πράγμα».

Οι “έξοδοι” στην ενορία

Όμως η Ρωσίδα ως ορθόδοξη πήγαινε σχετικά συχνά στην εκκλησία του “πατέρα Νικολάου” και εκεί όπως φαίνεται εξελίχθηκε ένα ειδύλλιο εδώ και καιρό. Ο ιερέας έχει κι εκείνος δύο παιδιά, 13 και 7 ετών, κορίτσι και αγόρι αντίστοιχα και ζούσε στη Λυών από το 2009. Όμως τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά εδώ και μήνες. Όπως φαίνεται η Ρωσίδα δεν ήταν η μόνη “εκτροπή”, καθώς ακούστηκε ότι γενικά ο ιερέας είχε αδυναμία στις γυναίκες.

Και είχε και άλλες αδυναμίες, καθώς είχαν προκύψει έντονες διαφωνίες με ενορίτες, που έφθασαν και σε μηνύσεις. Ένας από αυτούς καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση. Τελικά όλα αυτά ακούστηκαν και στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, στην μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου.

Δύο μήνες πριν από την απόπειρα φόνου, του ανακοινώθηκε ότι θα απομακρυνόταν από την Λυών και θα έπρεπε να λειτουργήσει σε κάποια ελληνική εκκλησία στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, στην Κρήτη ίσως, αλλά πάντως όχι στη Γαλλία. Ο μητροπολίτης Εμμανουήλ στη Γαλλία μάλιστα του επέβαλε “ενός μηνός αργία” και δεν του ανανέωνε την απόσπαση στη Λυών. Κατά άλλες πηγές, ο ίδιος είχε ζητήσει άδεια για οικογενειακούς λόγους και είχε ζητήσει να αποσπαστεί στην Ελλάδα.

Μία περίεργη σύμπτωση

Η αργία ή η άδεια τελείωνε την ημέρα των πυροβολισμών, όταν ο ιερέας έκλεινε την εκκλησία (δεν φορούσε ράσα) για να πάει κάπου. Δεν λειτουργούσε πλέον και έμενε, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε δωμάτιο της εκκλησίας και όχι στο σπίτι του. Όταν τον πυροβόλησε στην κοιλιά με κοντόκαννη καραμπίνα «ένας ψηλός άντρας με μαύρη καμπαρντίνα» και κατέφθασαν ασθενοφόρα και αστυνομία, ο βαριά τραυματισμένος ιερέας είπε ότι δεν είχε ξαναδεί το δράστη.

Θεωρείται τώρα πιθανό ο ερωτευμένος ιερέας και η Ρωσίδα, καθώς πλέον εκείνος θα έπρεπε να φύγει από τη Γαλλία ή να βρει άλλη δουλειά, να σκέφτονταν διάφορες λύσεις και ο Γεωργιανός σύντροφος να μη συμφωνούσε, θέλοντας να μη διαλυθεί η οικογένειά του. Μπορεί και να μην είχε ιδέα έως τότε για την σχέση της συζύγου του.

Μπορεί απλά την ημέρα εκείνη να έτυχε να το μάθει, ή να του είπε η γυναίκα του ευθέως πως είναι ερωτευμένη με έναν άλλο άνδρα. Τρίτη εκδοχή είναι η Ρωσίδα να είπε «ο ιερέας με παρέσυρε». Το γεγονός ότι η απόπειρα φόνου έγινε εκείνην ειδικά την ημέρα είναι δυνατόν (αλλά όχι πολύ πιθανό) να συνιστά χρονική σύμπτωση.

Αναζήτηση υπόπτων

Όταν διαπράχθηκε η απόπειρα φόνου, ο τρόπος δράσης (η καραμπίνα και η έλλειψη κραυγών περί Αλλάχ) αλλά και το ιδιόρρυθμο ιστορικό του ιερέα, έκανε τους αστυνομικούς μέσα σε δύο-τρεις ώρες να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους, ότι πίσω από την επίθεση ήταν πιο πιθανό να ανακάλυπταν κάποιο μάλλον προσωπικό, παρά ισλαμικό κίνητρο.

Αρχικά εντόπισαν σε μια ψησταριά κεμπάπ και συνέλαβαν έναν ψυχασθενή Έλληνα πιστό, ο οποίος είχε στο παρελθόν αντεγκλήσεις με τον ιερέα. Σε λίγες ώρες, ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος. «Χρειάζεται ψυχιατρικό εγκλεισμό πιθανόν, αλλά πάντως είναι άσχετος με το φόνο», είπε τότε η Αστυνομία. Ο βασικότερος λόγος ήταν πως ο άνθρωπος είχε άλλοθι για την ώρα των πυροβολισμών. Και στράφηκαν αλλού οι έρευνες.

Προχτές ο ιερέας, του οποίου διακόπηκε το τεχνητό κώμα στο οποίο είχε μπει μετά την επέμβαση στο ήπαρ, παραδέχτηκε ότι είχε κάποιες προστριβές και αναφέρθηκε σε πρόσωπα και πράγματα. Την ημέρα που συνήλθε από το κώμα, συνελήφθη και ο Γεωργιανός. Δεν γνωρίζουμε τι είπε στους αστυνομικούς ο ηλικίας 52 ετών ιερέας, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε κακή κατάσταση

Ξέρουμε μόνον όσα είπε εκπρόσωπος της γαλλικής εκκλησίας ότι «είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, του έβγαλαν τις σφαίρες αλλά πρέπει να ξαναχειρουργηθεί, πονάει και στο σώμα και στην ψυχή. Δεν έχει δει ακόμα την οικογένειά του». Εκεί βρίσκεται και ο αδελφός του που έφτασε από τα Χανιά στη Γαλλία μια μέρα μετά την απόπειρα φόνου, για να στηρίξει τον τραυματία.

Ο 40χρονος Γκεόργκι Π., μηχανικός αυτοκινήτων, είχε ξανασυλληφθεί επειδή οδηγούσε χωρίς άδεια οδήγησης, όμως δεν είχε ποινικό μητρώο. Συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στη συνοικία του Croix Rousse (η γειτονιά του Ερυθρού Σταυρού είναι μια πολύ γραφική, όμορφη περιοχή σε λόφο) και ομολόγησε. «Έχω μετανιώσει, δεν ήθελα να τον σκοτώσω, ήθελα να τον τρομάξω», είπε. Όμως στην κοιλιά τον πυροβόλησε.

Είπε ότι πέταξε το όπλο στο ποτάμι (στον Σον) αλλά οι δύτες που ερευνούν την υποδειχθείσα περιοχή δεν το έχουν βρει ακόμη. Στο σπίτι του δράστη βρέθηκε άλλο ένα όπλο, το οποίο όμως δεν ήταν το όπλο του εγκλήματος. Αρχικά προσήχθη και ανακρίθηκε και η 35χρονη Λέλα, όμως αφέθηκε ελεύθερη. Είπε ότι «δεν της πέρασε καν από το μυαλό ότι ο άνδρας της θα έφτανε στο σημείο να διαπράξει έγκλημα». Παραδέχτηκε πάντως ότι είχε σχέσεις με τον ιερέα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι