ΑΠΟΨΗ

Τo Μακεδονικό στοιχειώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Tο μακεδονικό στοιχειώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Εξακολουθεί να μην απαντά η κυβέρνηση στο αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονία, καθώς το θέμα προκαλεί εσωτερικές αντιδράσεις στην Νέα Δημοκρατία. Σε σχετική ερώτηση που ετέθη στο μπρίφινγκ, με αφορμή την συνάντηση Μητσοτάκη Ζάεφ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απάντησε: «Τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονίας θα έλθουν προς ψήφιση σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πολύ πυκνό, η ψήφιση των πρωτοκόλλων θα προσαρμοστεί στο νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Η κ. Πελώνη ανέφερε πάντως ότι στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ θα συζητηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο, καθώς επίσης και η καλή τη πίστη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελεί και προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Η κ. Πελώνη δεν απάντησε ούτε στο ερώτημα, για το αν η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας, βουλευτές της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι τα πρωτόκολλα συνεργασίας θα έπρεπε να έχουν έλθει προς ψήφιση ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες καθυστερούν λόγω των αντιδράσεων από βουλευτές της ΝΔ, που δεν ξεχνούν την παλαιότερη στάση τους όταν ήταν στην αντιπολίτευση και συμμετείχαν στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα καταψηφίσει τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής δεν θα ψηφίσει. Επιπλέον, μία ομάδα βουλευτών της ΝΔ, επίσης φέρονται διατεθειμένοι να μην ψηφίσουν την Συμφωνία.

Μεθοδεύσεις του Μαξίμου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εάν τα πρωτόκολλα έλθουν προς ψήφιση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Προς το παρόν είναι διψήφιος ο αριθμός των βουλευτών που φέρονται διατεθειμένοι να μη ψηφίσουν. Φυσικά μπορεί να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης, κάτι που θέλει να αποφύγει. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι «περιμένει 158 συγγνώμες».

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να μεθοδεύει την υπερψήφισή τους στα θερινά τμήματα της Βουλής, παρότι είναι κύρωση διεθνούς Συμφωνίας και απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Ακόμη όμως και αν καταφύγει σε αυτή την μεθόδευση, που ανοίγει τον κίνδυνο μετέπειτα ακύρωσής της στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, θα πρόκειται για πολιτική και εσωκομματική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως οι βουλευτές της ΝΔ που είναι κατά της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών λένε ότι «δεν μπορεί να την φέρει στα θερινά τμήματα, θα είναι αντικανονικό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι